Power vs Force

Voor elk mens, niemand uitgezonderd, is er een natuurlijk kantelpunt rond de emotie moed (energie = 200). Alle emoties erboven zoals vertrouwen (250), acceptatie (350) en dankbaarheid (510) geven energie en zijn gradaties van toenemende flow. De emoties onder moed zoals boosheid (150) onzekerheid/angst (100) en verdriet (75) kosten je energie en beschrijven een staat van toenemende weerstand.

Emoties bepalen je energieplafond

Een belangrijk kenmerk van emoties is dat ze de bovengrens van je energie bepalen. David Hawkins noemt emoties dan ook bewustzijnsstaten; je kunt niet méér energie leveren dan de emotie die je ervaart. Hoe hoger je energie hoe sneller en creatiever je werkt en des te meer invloed je hebt op andere mensen.

Dit heeft ook een keerzijde, want alle emoties die je in de weerstand houden, beperken je in de dingen die je wilt doen. Natuurlijk kun je nog steeds hard werken, maar de taken gaan minder snel, je creativiteit wordt minder, je ziet mogelijke oplossingen over het hoofd. Het gaat je allemaal wat moeizamer af, je gaat dingen forceren en je invloed op anderen verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Wat emoties met je doen

Aan de hand van de energiemeter kun je de invloed van emoties zien. Je wordt je bewust wat jouw emoties met je doen. Blijf je lekker hangen in irritaties over een collega (energie = 150) of ben je flink teleurgesteld in je leidinggevende (energie = 125)? Dan is dat de bovengrens van de energie die je kunt leveren…

Bedenk dan dat alle emoties in de weerstandzone energie kosten, waardoor je minder energie beschikbaar hebt voor je eigenlijke werkzaamheden en alles je moeizamer afgaat. Als tegelijkertijd de werkdruk hoog is en je moet taken overnemen van een zieke collega of je moet overwerken omdat er iets mis is gegaan met de levering aan een grote klant, dan raakt je batterij langzaam leeg. Je raakt vermoeid, voelt je wat gestresst, bent sneller geïrriteerd etc.

Houdt wel in de gaten dat slechts 12% van de werknemers in Nederland zegt in een flowstaat te werken, een werksituatie waarin je ontspannen, blij en productief bent (Integron, 2018) … 88% werkt dus niet in een flowstaat. Gedurende de dag bewegen deze mensen op en neer door de bewustzijnsstaten, soms in flow en vooral in gradaties van weerstand.

In flow kun je je ontplooien en leren; in weerstand blijf je hangen in meer van hetzelfde gedrag.

 

Lees verder met mijn blog over spanning vs. ontspanning