Energie voor samenwerken

Omgaan met weerstand en emoties

Data
20 juni 2020 Masterclass FLOW
27 juni 2020 Masterclass Weerstand en emoties
12 sept 2020 Masterclass FLOW
19 sept 2020 Masterclass Weerstand en emoties
17 okt 2020 Masterclass Human Design

Energie en teamcultuur, de sleutels voor samenwerken en zelfsturing

Wat betekent omgaan met weerstand en emoties in een team? Hoe pak je dat aan? Wat laat je los en welke opbrengsten geeft dat voor de kwaliteit van de samenwerking en de teamprestaties?

Samenwerken gaat een team het ene moment moeiteloos af om even later zonder direct aanwijsbare reden te worstelen met weerstand en emoties. Die uitersten geven kleur en contrast aan de samenwerking en stelt je in staat om te leren en te ontwikkelen.

Aan de hand van het onderzoek van David Hawkins naar de correllatie tussen energie en emoties kunnen we voor ieder team inzichtelijk maken op welk niveau van energie ze doorgaans samenwerken.

Dat doen we aan de hand van een korte inventarisatie. Vervolgens kijken we naar de oorzaken van mogelijke weerstand, wat er nodig is om energie weer te laten stromen richting flow en welke schakelaars en versnellers in het team zelf aanwezig zijn om zelfsturend de samenwerking en prestaties structureel te ontwikkelen.

Nieuwsgierig naar meer?

Bij Natuurlijk Geïnspireerd vind je unieke diensten voor meer natuurlijke manieren van samenwerken en organiseren. Niks systemen en strategieën; mensen en hun emoties staan centraal voor meer werkplezier en resultaat.

Negatieve emoties zijn de grootste energielekken in teams. Tegelijkertijd zijn ze de grootste bron voor het verbeteren van de samenwerking.

Emoties zijn een belangrijke en onderschatte energiebron. Wie goed in zijn vel zit, kan spanning en veranderingen beter aan en kan ook meer presteren. Je bent creatiever, hebt een natuurlijke invloed op je collega’s, cliënten en klanten én de dingen gaan je moeiteloos af. Dat is wat we FLOW noemen.

Als er negatieve emoties in het spel komen dan kantelt alles van FLOW naar weerstand en veranderen plezier, creativiteit en invloed in stress, onzekerheid of irritaties. Dat kost zoveel energie dat je vermogen tot samenwerken en productiviteit daalt.

Positieve emoties horen natuurlijk gezien bij ons en geven energie. Negatieve emoties zijn overlevingsprogramma’s waarmee je je kunt handhaven in de wereld en kosten energie.

Omgaan met emoties betekent aandacht geven aan de medewerkers. Zo draag je met elkaar bij aan een open en transparante cultuur, wat de samenwerking en de prestaties ten goede komt.

Het effect van negatieve emoties is driemaal sterker dan van positieve emoties.

Om te weten hoe de ‘gevoelstemperatuur’ van negatieve emoties voelt, vermenigvuldig je dat wat jij voelt met drie! (Barbara Frederickson, 2009) Iedereen in het team wordt erdoor beïnvloed en heeft er last van, niet alleen diegene die die emotie op dat moment heeft!

Onzekerheid en angst tijdens verandertrajecten

Van nature hebben mensen geen weerstand tegen veranderen. We zijn ons alleen niet altijd bewust van de noodzaak om mee te bewegen met de veranderingen en ook zien we niet altijd de voordelen en de kansen die het ons biedt. Dat ligt soms aan de medewerkers, maar vaker is het een reactie op een gebrekkige communicatie binnen de organisatie.

Daarnaast missen we soms inzicht in onze drijfveren, kwaliteiten en talenten die ons juist in staat stellen om wél mee te veranderen. Ook worden we gehinderd door wat ons ten diepste tegenhoudt om die stap wél te nemen: onze blokkades.

Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden

Het ombuigen van weerstand zoals irritaties, onzekerheid, twijfels en boosheid naar positief voelende emoties van FLOW werkt alleen via bewustwording. Pas als mensen zich bewust zijn van hun eigen invloed op hoe ze zich voelen, kunnen ze in actie komen en weerstand transformeren naar FLOW.

Hoe? Via de emotieschaal van David Hawkins (lees mijn blog) neem je jezelf en anderen mee van weerstand naar FLOW en zo begin je al met positieve energie!

Er is moed voor nodig om dat onder ogen te zien en acties te ondernemen. Dat proces heet empowerment.

Achtergrond: Martin Doolaard is oprichter van Mediation Services, het eerste bureau voor conflictcoaching in Nederland (1995 -2006) en is zeer ervaren in het begeleiden van teams met omgaan met emoties en het oplossen van weerstand die een betere samenwerking in de weg staat.

Lees ook mijn blogs over

Energie voor Samenwerken

Energie voor Samenwerken

Maatwerktraining met inspiratie, richting en focus voor het ontwikkelen van teams naar meer vertrouwen, transparantie en werkplezier. Zeer geschikt voor het ontwikkelen van zelfsturing.

Masterclass-Weerstand-en-Emoties

Masterclass weerstand en emoties

1-daagse Masterclass met inzichten, tips en oefeningen voor het omzetten van weerstand in positieve energie. Is het zo simpel? Ja zo simpel is het om weer met plezier te werken en leven!

Wandelcoaching-1

Wandelcoaching

Genieten in de natuur en al wandelend en reflecterend een vraag of thema uitwerken met een ervaren wandelcoach. Individueel en ook voor teams. Ontspannen, ruimte maken, loslaten en visie ontwikkelen; in contact met de natuur ben je weer in contact met jezelf.

Bekijk een selectie van mijn opdrachtgevers
voor energie voor samenwerken