Wu Wei

De natuur is pulserend, vogels vliegen ook niet de hele dag

Mensen hebben, net als alle andere levensvormen, een beperkte hoeveelheid energie en hebben een natuurlijke behoefte aan een ritme van inspanning en ontspanning, van momenten van actie en van rust. Maar we leven in een actiegerichte maatschappij en de manier van werken in organisaties is daar een afspiegeling van.

Integron onderzoekt jaarlijks de energieclusters van werkend Nederland land en concludeert dat in 2018 4 op de 10 mensen (!) onder grote druk werkt. Dit is de Hyperzone waar vermoeidheid, irritaties, onzekerheid en stress een grote rol spelen.

Ze werken hard, maken vaak lange dagen en zijn verkrampt bezig om te overleven in sterk veranderende en veeleisende organisaties. De geneigdheid tot samenwerking is laag. Ze hebben weinig tot geen mogelijkheden voor ontspanning in hun werk en geven meer energie dan ze beschikbaar hebben…

Het aantal mensen in de Hyperzone is sinds 2015 gestegen van 31% naar 40% en het is momenteel het grootste energiecluster. Gezondheidsrisico’s: structurele stress, burn-out en ziekteverzuim door psycho-somatische klachten.

Kan dat anders? Ja natuurlijk gezien kan dat anders!

In China kenden ze 2.500 jaar geleden al het Wu Wei, het natuurlijke principe van non-actie ”Doe datgene wat niet tot actie leidt en actie zal vanzelf volgen”. (Lao Tzu, Tao Te Tjing). Een modern woord voor Wu Wei is FLOW.

Wu Wei leert ons erop te vertrouwen om minder te doen, in plaats van de hele dag méér te doen. Zo bouw je een energiebuffer op, die je kunt gebruiken als je weer in actie komt in plaats van dat je energie weglekt.

Af en toe stoppen en rustig afwachten wat er gebeurt, dan ben je beter in staat op het juiste moment de juiste dingen te doen. Je acties zijn dan meer natuurlijk, vol met energie, je bereikt moeiteloos de doelen die je voor ogen hebt en voelt je gelukkiger.

Wu Wei gaat niet over lui zijn, het gaat over jouw verantwoordelijkheid voor je persoonlijk energiemanagement!